P1 Dokumentar 6/12 2018

P1 Dokumentar 6/12 2018

Whistleblowing en om sig gribende problematik, der får større og større aktualitet, ikke mindst på baggrund af Hvidvaskskandalen i Danske Bank. På det seneste har vi set overskrifter som: "Advokater i skarp konkurrence om ordninger for whistleblowere", "Da sladrehanken blev konge i dansk erhvervsliv", "Korruptionssager slår rekord hos Mærsk". Berlingske Tidende har på det seneste sat fokus på dette meget spændende, men også følsomme område.

Hvad er en Whistleblower for en størrelse?. Ja, en definition kunne være:

1) En person der afdækker og informerer om hvad han anser som kritisable eller direkte ulovlige forhold i selskaber, organisationer m.fl. (ansat, tidligere ansat eller en der har en viden)

2) Tavshedspligten/Loyalitetspligt tilsidesættes til fordel for ytringsfriheden

3) Juridisk  befinder en whistleblower sig ofte i et lovgivningsmæssigt gråzoneområde mellem loyalitetspligt og et loyalt oplysningsansvar

4) Obligatorisk whistleblower-ordning pr. 1. september 2014 i finansielle virksomheder

...og som forfatteren Dorte Toft (som afslørede IT Factory/Stein Bagger) er citeret for at sige:

• Whistleblower: Er det den direkte vej til karriereselvmord og udstødelse!. Eller?

P1 Dokumentar har i 2018 sat fokus på hele whistleblower problematikken i 3 udsendelser.

Den første udsendelse: Whistleblower 1:3 - Luftige milliarder omdhandler:

"I samfundet hylder vi det at 'whistleblowe'. I avisernes ledere og i høringer på Christiansborg er vi enige om, at det er en væsentlig og ærefuld handling at offentliggøre hemmelige oplysninger om kritisable eller ulovlige forhold vedrørende sin arbejdsplads. Men whistleblowerne selv bliver sjældent helte. De risikerer både job, anseelse og privatliv for at handle samvittighedsfuldt.
Første afsnit i serien hedder luftige milliarder. Det handler om en ung direktør i virksomheden Nordisk Fjer, som i 1990 beslutter at stå frem med, at der foregår svindel for milliarder. Svindel som både vil sværte ham selv til og trække højt respekterede erhvervspersonligheder med ned.
Tilrettelagt af Gry Hoffmann.

Du kan høre udsendelsen via dette link:

Del siden